keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Syksynsato talteen

Oletko miettinyt miksi tulisi syödä monipuolisesti ja terveellisesti? Tai miksi on laadittu ravintosuosituksia? Terveellinen ja monipuolisen ravinnon tavoitteena on taustalla muutakin kuin pelkkä painonhallinta. Kalori ei ole pelkkä kalori. Ravinto on meille polttoainetta sen lisäksi, että monipuolisesta ravinnosta saa meille elintärkeitä vitamiineja ja hivenaineita turvaamaan ja vahvistamaan elimistön toimintoja. Tässä tekstissä käsitellään vitamiineja.

Yleistä vitamiineista

Vitamiinit ovat elintärkeitä ihmiselle. Ne luokitellaan vesiliukoisiin ja rasvaliukoisiin vitamiineihin, eli niistä osa liukenevat nimensä mukaisesti veteen ja osa rasvaan. Rasvaliukoiset vitamiinit voivat olla suurina määrinä haitaksi, sillä ne varastoituvat rasvakudokseen. Vesiliukoisita vitamiineista ylimääräinen poistuu virtsan mukana kehosta. Vitamiinien puutosoireista ensimmäiset ja yleisimmät ovat väsymys ja ärtyneisyys.

Vesiliukoisia vitamiineja ovat B- ja C-vitamiinit.
Rasvaliukoisia vitamiineja ovat A-, D- ,E-, ja K-vitamiinit.

B-vitamiini esiintyy useassa eri muodossa ja sitä saa lähes kaikista ruoka-aineista, kuten: lihasta, kalasta, kanasta, siemenistä, palkokasveista ym. B-vitamiinilla on oma merkityksensä meidän aineenvaihdunnan sekä hermoston toimintaan.  B12-vitamiinia saa eläinkunnan tuotteista, joten tiukkaa kasvisruokavalioa noudattavien on hyvä huomioida B12-vitamiinin riittävä saanti.

C-vitamiinia saa hedelmistä, marjoista ja vihanneksista kuten kaalista. C-vitamiini vaikuttaa kehossa erityisesti ihon, luuston ja jänteiden rakenteisiin. Lisäksi se toimii antioksidanttina eli vaikuttaa ihmisen vastustuskykyyn.

A-vitaminia saa maksaruoista, kananmunan keltuaisesta, kasvisrasvalevitteistä, voista ja rasvaisista maitovalmisteista, sekä kasviksista. A-vitamiini vaikuttaa näköaistimukseen, luustoon ja solujen tuotantoon.

D-vitamiinia saa kalaruoista ja maitotuotteista, kuten maidosta ja juustosta. Lisäksi ihminen pystyy itse tuottamaan D-vitamiinia auringonvalon avulla. Näin pohjoisessa auringonvaloa ei kuitenkaan saa riittävästi kattamaan D-vitamiinin tarvetta, joten sen saannin turvaaminen ruokavaliosta on täällä pohjoisessa tärkeää. D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja sitä kautta luuston vahvistamiseen. Lisäksi se vaikuttaa solujen uusiutumiseen, lihasten kehittymiseen, sydämen toimintaan, hormonien tuottamiseen, geenien toimintaan ja vastustuskyvyn ylläpitoon.


Vitamiinit marjoista

Lyhyestä metsämarjojen satokaudesta huolimatta, on hyvä poimia marjat talteen pitkä talven varalle. Itsepoimimat marjat ovat aina parempi vaihtoehto, kuin kaupasta ostetut tuontihedelmät. Lisäksi pohjoisen marjoissa on runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, jotka edistävät terveyttä, parantavat vastustuskykä ja suojelevat elimistöä esim. urheilun aiheuttamasta rasituksesta.



Marjamousse


100g pakastemarjoja
Banaani
170g kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
Mitallinen hienojakoista heraproteiinia, kaseiini käy myös
(antaa moussemaisen rakenteen)

1. Mittaa yllä olevassa järjestyksessä ainekset tehosekoittimeen. Anna sekoittua, jonka jälkeen käytä pulssia 5-10 kertaan 2 sek pätkinä.

Valmistusaika: 5 minuuttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti