keskiviikko 24. helmikuuta 2016

7 hyvää syytä liikkua ulkona!

Jo lapsesta asti meille on opetettu, että liikkuminen ulkona on hyväksi ihmiselle. Nopeasti kehittynyt teknologia on yksi syitä, minkä vuoksi ihminen on kokoajan irtaantunut enemmän luonnosta. Tämän syyn vuoksi on mahdollista, että myös lapset alkavat hiljalleen vieraantua luonnosta vanhempiensa esimerkkiä noudattaen. Siksi on hyvin tärkeää, että tiedostamme, minkä vuoksi ulkona liikkuminen kannattaa ja mitä hyvinvointivaikutuksia sillä on meihin. Listaamme seuraavaksi 7 hyvää syytä liikkua ulkona.

1. Luonnossa oleminen kannustaa liikkumaan

Mitä lähemmäksi lapset päästetään viheriöitä ja puistoja, sitä suuremmalla todennäköisyydellä he innostuvat liikkumaan oma-aloitteesti ja intoa täynnä luonnossa. Erään tutkimuksen mukaan 11-13 vuotiaiden lasten fyysisen aktiivisuus oli lisääntynyt huomattavasti, kun naapurustossa oli runsaasti puita.

2. Luonnossa oleminen vähentää ahdistusta 

Erään tutkimuksen mukaan runsaasti puilla ja muilla luonnon elementeillä täytetyt kouluympäristöt auttoivat oppilaita tuntemaan vähemmän stressiä muihin koululaisiin verrattuna.  Näillä koululaisilla on myös kyky solmia parempia sosiaalisia kontakteja.

3. Luonnossa oleminen kehittää keskittymiskykyä

Erään tutkimuksen mukaan 20minuuttia kävelyä puistossa auttoi parantamaan keskittymiskykyä. ADHD-potilas hyötyy runsaasti luonnossa kävelemisestä.

4. Luonnossa oleminen tekee lapset viisaammiksi

Erään tutkimuksen mukaan koululaiset lapset, jotka viettivät paljon aikaa luonnossa suoriutuivat myös koulussa paremmin kognitiivisissa testeissä. Teho oli suurimmillaan, kun koti ja kouluympäristö olivat luonnon äärellä.

5. Luonnossa oleminen vahvistaa ryhmään kuuluvuutta

Erään tutkimuksen mukaan eläminen luonnon äärellä vahvistaa ihmisen yhteenkuuluvuutta luonnon ja yhteiskunnan kanssa. Ihminen tuntee kuuluvansa hyvinvoivaan yhteisöön.

6. Luonnossa oleminen vahvistaa perhesuhteita

Erään kyselyn mukaan lapsiperheiden viettämä aika luonnossa vahvisti perhesuhteita huomattavasti.

7. Luonnossa oleminen herättää kiinnostuksen luontoon. 

Tutkimuksen mukaan luonnon äärellä eräneet ihmiset kokivat suurempaa mielenkiintoa tutustua luontoon.

Luontoon liittyvät positiiviset väitteet eivät ole siis aivan tuulesta temmattuja, vaan ne voidaan perustella tutkimusten avulla. Luonto on yhä useamman tutkimuksen aiheena ja niiden avulla pyritään todentamaan luonnon hyvinvointivaikutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti