tiistai 16. helmikuuta 2016

Suosi sesonkia




MIKÄ?

Kuvahaun tulos haulle avokadoKaikilla kasviksilla on oma sesonki aikansa, joilloin kyseiset kasvikset (sis. vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät, sienet ja palkokasvit) ovat parhaimmillaan ja runsaimmillaan mahdollisimman luonnollisissa olosuhteissa. Kun kasviksilla on sen sesonki aikansa ne ovat kasvatettu pääsääntöisesti avomaalla tai tuonti kasviksista puhuttaessa niitä ei olla kypsytelty pitkillä laivamatkoilla.

MIKSI?

1. Edullisuus:
Satokaudellaan kasvikset ovat edullisia runsaan saatavuutensa vuoksi. Edullisuus näkyy kauppojen hinnoissa, koska kasvatus ja kuljetuskulut ovat pienempiä. Siispä suosimalla sesonki suosit säästöpossuasikin.

2. Ekologisuus:
Satokaudelleen olevat kasvikset tarvitset yleensä vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten valoa tai lämpöä. Sesonkikasvisten kuljetus, kasvatus ja varastointi kuluttavat siis vähemmän energiaa kuin satokauden ulkopuolella olevat kasvikset. Ulkomailta tuotujen sesonkikasvisten runsauden vuoksi ne voidaan kuljettaa suurina määrinä laivoilla, yksittäin pakkauksen ja lentokoneen sijaan. Siispä suosimalla sesonkia suosit ympäristöäkin.

3. Maku:
Satokaudella olevat kasvikset ovat maukkaita, mehukkaita, värikkäitä ja luonnollisia, Siispä suosimalla sesonkia suosit makunystyröitäsikin.

4. Tuoreus:
Satokauden kasvikset  ovat parhaassa tapauksessa suoraan pellolta pöydässä ilman varastointia. Kasvin ravinteiden kehittyminen loppuu kun kasvi poimitaan, joten ilman varastointia kasvikset ovat ravinteekkaampia ja terveellisempiä. Siispä suosimalla sesonkia suosit terveyttäsi

5. Monipuolisuus:
Kuvahaun tulos haulle appelsiini90% syömistämme kotimaisista kasviksista koostuu noin 10 eri kasviksesta. Syömällä satokauden kasviksia saat monipuolisuutta ruokavalioosi. Oletko koskaan maistanut annoonaa, rambutania, feijoa, guavaa, kumkvattia tai edes pepinoa? Suosimalla sesonkia suosit monipuolista ruokavaliota

6. Lisäaineettomuus:
Raakana myynnissä olevat hedelmät voivat sisältää vahaa, väriaineita tai muuta turhaa. Sesonkikasvikset eivät näitä tarvitse! Suosisimalla sesonkia suojaat kehoasi näiltä aineilta.

7. Tarjonnan monipuolistaminen:
Syömällä satukauden kasviksia muutamme kulutustottumuksia ja kauppiaat joutuvat reagoimaan muuttuneihin tottumuksiin. Lisääntyneen kysynnän vuoksi kauppiaat laajentavat valikoimaansa. Siispä suosimalla sesonkia suosit kauppojen monipuolista tarjontaa

8. Hävikin vähentäminen:
Satokauden kasviksia syömällä kauppojen ei tarvitse ylläpitää valtavia varastoja jokaisesta kasviksesta vaan voivat keskittyä satokaudella oleviin. Kauppiaat näin voivat luottaa sesonki kasviksiin ja vähentää sesongin ulkopuolisien kasviste varastoa. Suosimalla sesonkia vähemmät hävikkiä

9. Ruuansulatus:
Kasviksilla, kuiduilla ja hedelmillä voidaan vähentää aterian tulehdusvasteita. Näin kasvikset minimoivat epeterveellisen ruoka-ainedein vaikutuksia elimistössä. Siispä suosimalla sesonkia suosit suolistoasi.

10. Ruuan arvostaminen:
Kun tiedät mitä ja milloin kannattaa syödä niin arvostuksemme ruokaa kohtaan lisääntyy. Ymmärrämme paremmin ruuantuotantoa ja meidän osuuttamme siinä kuluttajina. Suosimalla sesonkia suosit myös ruuantuottajia

Jos 10 syytä ei riitä valitsemaan sesonkikasviksia nii ei sitten mikään!
Tämän kuun satokaudenkasvikset ovat mm:
Avokado, hunajapomelo, mandariini, kumkvatti, appelsiini ja veriappelsiini
Kuvahaun tulos haulle eksoottiset hedelmät
Lisää satokauden kasviksia löytyy satokausikalenterista.
Lähteet:
satokausikalenteri
http://www.satokausikalenteri.fi/page/5/miksi-kayttaisit-satokausikalenteria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti