torstai 5. marraskuuta 2015

Laatuaikaa perheen kanssa liikkuen.

Oletko perheellinen opiskelija tai työntekijä, vai kenties molempia? 

Tuntuuko että aikaa sekä omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle että perheelle ei ole tarpeeksi? 

Kokeilepa perheliikuntaa, niin saat arkeesi sekä liikuntaa että perheen yhteistä aikaa kertaheitolla! Perheliikuntahetki tarjoaa suoritus- ja virikekeskeiselle perheelle mahdollisuuden pysähtyä ja rentoutua yhdessä. Perheliikunnassa perheen yhteisen ajankäytön hyöty- ja laatusuhde ovat kohdallaan: sekä aikuiset että lapset saavat terveysliikunta-annoksen ja perheen yhteistä aikaa. Liikunnan parissa keskitytään arjen murheiden sijasta aikaan, paikkaan ja ennen kaikkea toisiin perheen jäseniin.

Hyvinvoinnin lisäksi perheliikunnan lomassa parantuvat perheen keskinäinen vuorovaikutus ja toisten tuntemus. Yhteisissä peuhuhetkissä tulee muun muassa fyysistä kontaktia lasten ja aikuisten välillä, mikä lujittaa luottamussuhdetta. Yhdessä liikkuen lapsen nopeaa kehitystä ja kasvua on myös helpompi seurata. Perheliikunnan avulla lasta voi ohjata tutustumaan lähiympäristöön, liikkumaan turvallisesti ja ennenkaikkea liikunnalliseen elämäntapaan. Kun perhe liikkuu luonnossa, lapsi oppii samalla ympäristö-, luonto- ja ilmastoasioita mielekkään toiminnan kautta. 

Perheliikunnan toteuttaminen on helppoa ja halpaa, sillä sitä voit harrastaa kotona, luonnossa tai vaikkapa lähiliikuntapaikoilla.

Pimeän vuodenajan paras leikki omassa lapsuudessani oli Valokiila. Valokiilaa kannattaa leikkiä tutussa ympäristössä ja muistaa sopia rajoista tarkasti, jotta leikki on turvallista. Pienempien lasten kanssa voi aikuinen tai isompi sisarus mennä samaan piiloon, mikäli pimeässä liikkuminen jännittää. Mikäli omassa perhessä ei ole tarpeeksi henkilöitä leikkimiseen, niin haastakaa naapuruston perheet mukaan :)!



Valokiilan säännöt: kaksi joukkuetta (A ja B), kaikilla pelaajilla oma taskulamppu/otsalamppu. Joukkue A menee piiloon ja sovitun merkin (esim. huuto) jälkeen joukkue B lähtee etsimään joukkue A:ta lamppuja apuna käyttäen. Kun joku joukkueen B jäsenistä löytää jonkun joukkueen A jäsenistä hänen pitää saada piilossa olija kiinni. Jos jää kiinni, joutuu vankilaan, jos pääsee karkuun voi piiloutua uudestaan. Mikäli vankilassa on ennalta paljon porukkaa, piilosta voi joku tulla pelastamaan joukkuetovereitaan. Pelastaminen tapahtuu läpsyllä ja pelastaja voi itse valita pelastaako kaikki, vai vain osan vangeista.  
- Peliä voi pelata myös yksilöinä, jolloin voi itse määrätä etsijöiden ja piiloon menijöiden määrän. 

Sisällä perheen kanssa touhuamiseen et tarvitse erikoisia välineitä vaan pehmeä alusta riittää ja siksi kelpaa vaikkapa sijauspatja. 

Tässä vinkki kuperkeikan harjoittelusta lapsen kanssa:

1.Kastemato Aikuinen istuu alustalla jalat suorina. Lapsi asettuu selinmakuulle poikittain aikuisen reisien päälle. Lapsi kuvittelee olevansa kippuralla vetäytyvä mato, eli vetää polvet ja leuan rintaan. Aikuinen pyöristää lapsen selkää ja tukee reisien alta. 






- Kun liike sujuu helposti sylissä, aikuinen ja lapsi voivat siirtyä molemmat patjalle tekemään liikettä yhtäaikaa, toimii aikuiselle hyvänä vatsalihastreeninä.


2. Laiskiaisen kuperkeikka Aikuinen istuu jalat suorina alustalla ja lapsi seisoo selän takana. Lapsen kädet asetetaan aikuisen oikean hartian ylitse ja aikuinen voi hieman vetää käsistä, niin että lapsen lantio nousee aikuisen olkapäälle. Aikuinen tukee lasta vasemmalla kädellä pään takaa ja oikealla jalkojen takaa. Lapsi pyörähtää aikuisen syliin selkä pyöreänä.



- Liikkeen voi tehdä myös seisten(Mikkihiirivoltti): Lapsi ottaa leveän asennon jaloista ja laittaa kämmenet maahan. Aikuinen seisoo lapsen takana ja ottaa lapsen jalkojen välistä käsivarsista kiinni ja nostaa lapsen ilmaan istumaan kyynärvarsiensa päälle. Tämän jälkeen lapsi laittaa leuan rintaan ja lähtee kaatumaan eteenpäin ja aikuinen pitää koko ajan käsivarsista kiinni. Kun lapsi on tarpeeksi kaatunut, hän kiepsahtaa ympäri jaloilleen lattialle. Lapsen jalat on oltava tarpeeksi leveällä, etteivät ne tartu aikuisen käsiin.

                               













3. Pupukuperkeikka Lapsi seisoo jalat harallaan ja häntä kehotetaan panemaan pää käsien väliin niinkuin pupu piiloutuu pensaaseen. Aikuinen auttaa sivusta lapsen selkää pyöristäen, päätä leukaan painaen ja hieman pepun takaa työntäen. Lapsi pyörähtää pehmeän kuperkeikan, jossa pää ei juurikaan osu maahan.

                             

Lisää lapsen kanssa tehtäviä 'jumppaliikkeitä' löydät mm. tekstin lopussa mainitsemistani lähteistä ja Youtubesta hakusanalla Nallepaini. Rovaniemellä Nallepainia järjestää Lapin Lukko. 

Perheliikuntaympäristöinä suosittelemme hyödyntämään myös luontoa ja lähi-liikuntapaikkoja. Omaa kotiasi lähellä sijaitsevia luontopolkuja ja lähiliikuntapaikkoja voit tarkastella mm. näistä osoitteista:

www.rovaniemi.fi
www.etiainen.fi
http://www.lahiliikuntapaikat.fi/lahiliikuntapaikat

Onko sinulla mielessä joku hyvä perheliikuntapaikka tai - vinkki jota itse käytätte? 
Jaa se meidän ja muiden lukijoidemme kanssa kommenttikenttään.

Liikunnallista syksyä!

Lähteet

Arvonen, S. 2004. Porukalla. Perheliikuntaohjaajan käsikirja. Helsinki: Edita.

Arvonen, S. 2007. Meidän perhe liikkuu!. Jyväskylä: Docendo.

Joru, S. & Salminen, J. 2013. Nallepaini tuntimallit. 

Karvonen, P., Siren-Tiusanen, H. & Vuorinen, R. 2003. Varhaisvuosien liikunta. Lahti: VK-         kustannus.














 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti