keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Oletko sokerikierteessä?

Viikonloppu lähestyy ja sen kunniaksi palkitaan kova työviikko leffaillalla ja kilon karkkipussilla. Kauppaan lähettiin taas nälkäisenä ja kassajonossa tulee otettua Kismet-patukka mukaan. Tai yhtäkkiä tulikin pitempi ajoreissu ja hupsista keikkaa kun tuli ahmittua kokonainen Daim-suklaalevy. Seurauksena mahdollisesti ähky ja ruokamorkkis. Kuulostaako tutulta? Tiesittekö, että suomalaiset syövät keskimäärin noin 13 kg makeisia ja suklaata vuodessa. (...joka on muuten yhteensä ainakin 52 000 kcal alakanttiin laskettuna tyhjää energiaa...)

Sokeri stimuloi mielihyväkeskusta, jonka vuoksi siihen myös helposti koukuttuu, Samalla tavalla ihminen voi koukuttua sokeriin, kun narkkari kokaiiniin. On myös osoitettu, että perimällä olisi osaa sen koukuttavuuteen. Jotkut pystyvät suklaalevystä syömään palan kerrallaan, kuin toinen taas syö koko levyn. On viisasta silloin miettiä syökö ollenkaan? Tai itsekurin voimalla päättää, että se jää siihen yhteen palaan.

Mutta sokeriahan on muuallakin kuin makeisissa? Eli tässä on se juju, miten erottaa hyvät pahasta! Terveellisen ruokavalion yhtenä tärkeänä osana on hiilihydraatit. Hiilihydraatit ovat sokereita. On hyviä ja jopa meille välttämättömiä sokereita, muttei niitä aivan makeisista saa. Hedelmissä ja marjoissa on esimerkiksi fruktoosia eli hedelmäsokeria. Hedelmiä saa nauttia kohtuudella pitkin päivää, sillä niissä on myös meille tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Sitten on tärkkelyspitoiset sokerit, eli niitä mitä saamme mm. täysjyväviljavalmisteista, palkokasveista, perunasta, juureksista ja vihanneksista.




Mitä se paha sokeri sitten on ja mistä sitä saa? Valkoinen sokeri, sakkaroosi, on peräisin sokerijuurikkaasta tai sokeriruo'osta ja sen on suorastaan ravintoköyhää vatsantäytettä. Sokeri on uusimpien tutkimusten mukaan yhteydessä tyypin 2 diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja ylipainoon. Puhdistettuja sokereita on piilotettu pitkin meidän kauppahyllyjemme ruokiin, joten suurennuslasin kanssa kannattaa lukea tuoteselosteet läpi ja tarkistaa mikä osuus hiilihydraateista on sokeria. Kannattaa kuitenkin erityisesti välttää esimerkiksi: vaalea leipä/pasta/riisi, leivonnaiset, hillot, mehut, kaakaot, energiajuomat, limukat, murot ja makujogurtit.

Vähemmän liikkuville liiallinen sokerin saanti voi olla jopa merkittävä terveysriski. Erityisesti sokeroidut juomat, kuten mehut ja limsat ovat suuri ylimääräinen energianlähde.  Juomat tuottavat heikommin kylläisyyden tunteen, jolloin se ei vähennä kiinteän ruuan määrää.

Mikä on sitten liikaa? Aikuisen pitäisi nauttia sokeria enintään kuusi teelusikallista päivässä. Maustetussa sokeroidussa jogurtissa on jo 5tl sokeria!!! Suomen suositusten mukaan sokeria tulisi olla enintään 10% päivän energiansaannista. WHO:n suositusten mukaan määrä on enintään 5%.

Mikäli haluat voida paremmin, niin on suotavaa korvata "höttö-hiilarit" esimerkiksi em. täysjyvävalmisteilla, palkokasveilla, bataatilla, juureksilla, vihanneksilla ja sopivasti hedelmiä ja marjoja joukkoon! Erään tutkimusten mukaan on lapsilla huomattu huimia muutoksia mm. verenarvoissa (kolesteroli) ja painonmuutoksessa, lisäksi rasvan määrä maksassa oli vähentynyt ja insuliiniherkkyys oli parantunut, kun sokeria vähentännettiin ruokavaliosta.



Tarkoittaako tämä kaikki sitä, ettei voi enää ikinä syödä sokeria? Ei tietenkään, vaan se tarkoittaa että sen syöntyi tulisi ainakin vähentää ja mahdollisesti alettaisi korvaamaan herkkuja jollai muulla keinoin. Ravintola illallisen päätteeksi voi tilata sitä mutakakkua, jossei ihan joka viikonloppuna käy. Karkkipäivän voi pitää silloin tällöin, jos ei sitä muutoin joka päivä syö.


Kristin ja Joonan vinkit miten päästä eroon sokerista:

  • Pidä 1-2 viikkoa täysi sokerikielto (sakkaroosi)
  • Leipoessasi korvaa sokeri esim. stevialla. Netti on pullollaan sokerittomia herkkureseptejä!
  • Korvaa vaalea suklaa tummalla suklaalla (>70% cocoa) tai raakasuklaalla ja opettele esimerkiksi nauttimaan kahvin kanssa pala kerrallaan
  • Tutustu raaka-ruoan ihmeelliseen maailmaan. 
  • Tule tietoisemmaksi siitä mitä syöt ja mitä ruoka tekee elimistössäsi.
  • Huolehdi säännöllisestä ruokarytmistä.
  • Mieti milloin ratkeat herkuttelemaan ja vältä niitä tilanteita.
  • Älä osta kotiin herkkuja, ei ole kiusausta napostella iltaisin
  • Älä mene nälkäisenä kauppaan.
  • Nyt Joulun alla on kiva nauttia suklaakalenterin yllätyksistä, mutta muuten ei kannata herkkuja haalia kotia. Pitäkää mielessä, että kesäkuntoon 2016 ja PFC kurssin ilmoittautuminen alkaa jo Tammikuussa. 
Jos aihe kiinnostaa, käy katsomassa alla oleva dokumentti sokerista:

http://areena.yle.fi/1-2740427

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti