keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Vireystilan säätely

Vireystila voi olla joko korkea tai matala. Esimerkiksi jos edessä on kova urheilusuoritus tai vaikkapa tentti tai työhaastattelu, tulisi vireystilan olla korkealla. Toisaalta jokainen meistä tietää sen tunteen, kun illalla nukkumaan mennessä on hyperaktiivinen olo ja alkuyö menee lakanoiden välissä pyöriessä. Tällöin vireystilan tulisi olla matalalla, jotta rentoutuminen tapahtuu ja muun muassa ihmisen palautumista säätelevä parasympaattinen hermosto aktivoituisi.


Miten vireystilaa voi sitten säädellä? Tähän on olemassa useita keinoja. Vireystilaa voi alentaa rentoutumisharjoittelulla, mielikuvien avulla, keskittymisharjoituksilla ja ennen kaikkea itseään rauhoittavilla asioilla, kuten rauhallisella lempimusiikilla tai vaikkapa kirjoja lukemalla.  Vireystilaa pystytään taas nostamaan urheilusuorituksissa kovalla alkulämmittelyllä. Vireystilaa voi nostaa myös agressiivisella musiikilla, onnistuneiden suoritusten läpikäymisellä mielessä ja itsensä psyykkaamisella. Myös toista henkilöä, esimerkiksi valmentajaa, voi pyytää psyykkaamaan.




Rentoutumisharjoittelu


Rentoutumisharjoittelussa jätetään ulkopuliset tekijät sivuun tai unohdetaan ne kokonaan. Rentoutuminen voi olla mielen ja/tai lihaksiston olotila, ja rentoutuminen voi olla joko paikallista tai yleistä. Rentoutumisen avulla opitaan säätelemään autonomisen hermoston toimintaa.


Rentoutumisharjoituksen aikana tapahtuu monenlaisia reaktioita, esimerkiksi lihasjännitykset laukeavat ja lihasten lämpötila nousee, hengitysrytmi rauhoittuu, esiintyy aistimuutoksia ja painon, keveyden tai puutuneisuuden tuntemuksia. Rentoutumisharjoituksessa tietoisuus ympäristöstä säilyy, vaikkakin se heikkenee, aika vääristyy ja saavutetaan mielenrauha.


Rentoutumismenetelmiä on useita erilaisia; hengitysrentoutus, aktiivinen rentoutus, autogeeninen rentoutus ja mielikuvarentoutus. Hengitysrentoutuksessa nimensä mukaan pyritään keskittymään hengitykseen ja sen avulla rentoutumaan. Aktiivisessa rentoutuksessa eri lihasryhmiä jännitetään ja rentoutetaan. Tämän avulla opitaan muun muassa oman lihaksiston toiminnasta. Autogeenisessä rentoutuksessa pyritään saamaan painavuuden ja lämmön tunnetta, ja näin rentouttamaan keskushermostoa. MIelikuvarentoutuksessa rentoutuminen saavutetaan mielikuvien avulla, esimerkiksi urheilija voi käydä mielessään läpi tulevaa suoritusta ja saavuttaa tämän kanssa rentoutuneen olotilan.


Vireystilan säätelystä ja rentoutumisharjoittelusta löytää paljon tietoa niin kirjallisuudesta kuin internetistä. Kannustammekin teitä perehtymään vireystilan säätelyyn, ja kokeilemaan sitä jokapäiväisessä elämässänne. Ehkäpä otatte jonkin asian jopa tavaksi!


Lähteet:

Vazana, J. 2015. Lapin urheiluopiston psyykkinen valmentaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti