keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Päivän tärkein ateria

Huomaatko ravaavasi jääkaapilla koko iltapäivän? Kurniiko maha jo ennen lounastaukoa? Kuluuko aamupäivä vetämättömissä merkeissä? Jätitkö aamupalan syömättä?

Monella aamupala jää kiireen vuoksi syömättä. Joillekin se ei vaan maistu. Ja sitten on taas ääripäät, joiden aamu ei käynnisty ilman. Kerromme nyt kuitekin miksi aamiainen kannattaa päivittäin nauttia.

Aamupala ensinnäkin katkaisee yön aiheuttaman paastotilan. Aamupalalla saadaan potkaistua aineenvaihdunta käyntiin, jolloin mahdollistamme energiansaannin aivoille ja lihaksille. Toki ei ole yhdentekevää mitä syö aamupalaksi, vaan aamupalan on koostuttava ravinnerikkaista ruoista.

Aamupalalla kannattaa nauttia riittäävästi kuitupitoisia hiilihydraatteja, hyviä rasvoja ja laadukasta proteiinia. Hiilihydraatit sekä rasvat toimivat pääsääntöisinä energianlähteina ja kuidut auttavat ylläpitämään tasapainoista verensokeria. Proteiinit toimivat luonnollisesti kehomme rakennusaineina ja ne ennaltaehkäisevat kataboliaa, eli lihaskatoa. Lisäksi proteiinit vaikuttavat kylläisyyden tunteeseen, eli pitävät nälkää pidempään pois.

Kuitupitoisia hiilihyraatteja saa täysjyväviljasta, joten kaurapuuro tai täysjyväleipä on oiva vaihtoehto aamupalalle. Lisäksi kannattaa nauttia marjoja, hedelmiä tai kasviksia. Näistä saa elimistölle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita potkaisemaan päivän käyntiin. Proteiinia saa mm. kananmunista, rahkasta, jogurtista, leikkeleistä ja vaikkapa heraproteiinijauheesta. Herajauhe soveltuu hyvin smoothiehin ja vaikkapa puuron sekaan!

Aamiainen vaikuttaa myönteisesti terveyteen, mielialaan ja jaksamiseen. Sillä on myös painonhallinnan kannalta merkitystä, sillä se säätelee ruokahalua loppupäivän.

Jos ei aamupala maistu tai sen syönti tuntuu ikävältä, voit kokeilla seuraavia vinkkejä:

  • Juo vettä heti herättyäsi, näin ruokahalu ehtii myös herätä ennen aamupalan nauttimista
  • Herää ajoissa. aamupala on ihanaa, kun siitä pystyy rauhassa nauttimaan.
  • Syö samoja ruokia aamulla, näin aamuruokailu rutinoituu.
  • Kokeile smoothieta! Se on herkullinen ja helppo nautiskella. 

Aamuateriointi helpottuu totuttelun myötä parissa viikossa, kun aamuinen näläntunne selkiytyy uuden ateriarytmistyksen myötä.


Kiireisen koululaisen tuorepuuro:

Näytetään IMG_3110.JPG
1 dl kaurahiutaleita
1 dl nestettä, puuron nestemäinen osa: mantelimaito, maito, vesi, kookosmaito, tuoremehu ym. vaihtoehtoja riittää! Itse käytän cashew maitoa.
1 dl kiinteää ainesta, puuron rakenneosa, voi käyttää mm. jogurttia, kananmunia, rahkaa, muussattuja marjoja tai vaikkapa bataattia. Itse käytän kreikkalaista jogurttia, jossa on vähän sokeria mutta runsaasti proteiinia eikä ole yhtä happaman makuinen kuin rahka.
½ banaani pilkottuna, täysin vapaaehtoinen
½ kourallista cashew pähkinöitä, nämä pehmenevät ihanasti yön yli. Voi käyttää toki muitakin pähkinöitä.
Oman maun mukaan saa lisättyä sopivasti makua. Sitä saa kanelilla, vanilijalla, stevialla, kardemummalla, piparkakkumausteella, suolalla, proteiinijauheella tai vaikkapa appelsiininkuorella. Itse käytän steviatippoja, banaani ja marjan antavat sopivasti makua jo ennestään. 

OHJE:
Sekoita kaurahiutaleet, nestemäinen osa, rakenneosa, mausteet, banaanin palat ja pähkinät keskenään ilmatiiviiseen rasiaan tai purnukkaan. Jätä jääkaappiin yön yli hautumaan ja voila! Aamulla puuro on valmis nautittavaksi!

Helpottaa kiireessä huomattavasti! Valmistusaika on n. 2-5 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti