keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Paranna suorituskykyäsi mielikuvaharjoittelulla

Oletko nähnyt urheilukisoissa, kuinka jotkut urheilijat ennen kilpailua käyvät suoritusta läpi mielessään ja tapailevat liikkeitä? He hyödyntävät valmistautumisessaan mielikuvaharjoittelun voimaa, joka vaikuttaa niin psyykkisellä, fyysisellä, teknisellä ja tunteenkin tasolla. Mielikuvaharjoittelun avulla olet henkisesti valmiimpi suoritukseen, mutta myös aivojen ja lihasten yhteistyö paranee. Hyvä mielikuvaharjoitus aktivoi lihasten hermostoa lähes samalla tavalla kuin oikea suorituskin. Yle Areenassa on katsottavissa mielenkiintoinen kolmiosainen sarja aivojen plastisuuden (muovautuvuuden) hyödyntämisestä, viimeisessä osassa suoritetun testin voisi tähänkin heittää haasteeksi: Käy heittämässä tikkaa/dartsia mökillä tai vaikka Uitto pubissa (hyvä tekosyy käydä) ja suorita 5 tai 10 heittoa heikommalla kädelläsi. Pyri osumaan mahdollisimman keskelle taulua. Käytä alla olevia ohjeita mielikuvaharjoitteluun seuraavien 3-4 viikon aikana ja toista testi. Älä siis harjoittele kertaakaan oikeasti, ainoastaan mielesi voimalla! Teoriassa tuloksesi pitäisi parantua muun muassa paremman keskittymisen ja lihashermotuksen ansiosta. Tässä vielä lyhyt video aiheeseen liittyen ennen harjoitusohjeita:



Neljä ohjetta mielikuvaharjoitteluun


Mielikuvaperspektiivin avulla näet itsesi suoritustilanteessa. Sisäisessä perspektiivissä kuvittelet itsesi tilanteeseen, jossa näet asiat silmiesi kautta aivan kuin olisit paikan päällä. Ulkoisessa perspektiivissä näet itsesi ulkoapäin, ikään kuin videonauhalta. Monesti toinen näistä on ihmiselle luontaisempi tapa nähdä itsensä, joten hyödynnä aluksi sitä ja taidon kehittyessä kokeile käyttää myös toista perspektiiviä. Ulkoisen ”videolta” katselun avulla on helpompi nähdä suoritukseen liittyviä teknisiä yksityiskohtia, kehon ja raajojen asentoa ja niin edelleen. Sisäisen katselun avulla taas on helpompi voimistaa mielikuvaa, liittää siihen tunteita ja saada tilanteesta aidompi.


Hallinta auttaa onnistuneen suorituksen kuvittelemisessa. Mielikuvaharjoittelussa saattaa käydä joskus niin, että kuvittelet epäonnistuneen suorituksen, pallo vaikkapa karkaa jalastasi tai lasket portin väärältä puolelta. Älä anna virheen mennä menojaan, vaan pysäytä ”nauha” ja kelaa taaksepäin virheen kohdalle ja kuvittele välittömästi onnistunut suoritus ja jatka vasta sitten matkaa.


Aistien hyödyntäminen. Käytä mielikuvaharjoittelussa myös muita aistejasi, mitä useamman aistin saat valjastettua käyttöösi, sitä tehokkaampi harjoituksesta tulee. Kuvittele, mitä tunteita tilanne herättää, mitä ääniä tilanteessa on ja voitko haistaa esimerkiksi nurmen tuoksun. Kaikkein tärkeimpänä, pyri tuntemaan tilanne koko kehossasi. Käytä tässä apuna kehosi liikuttelua samaan aikaan kun käyt tilannetta läpi päässäsi. Juuri tämän vaiheen voit nähdä urheilukisoissa huippu-urheilijoiden valmistautuessa suoritukseen.


Nopeus. Käytä hidastusta apunasi tekniikkaan liittyvissä tilanteissa. Hidasta tapahtumat äärimmilleen ja kuvittele täydellinen suoritus vaihe vaiheelta. Lisää nopeutta hiljalleen ja lopuksi käy läpi onnistunut suoritus reaaliajassa.


Muita vinkkejä


Ole realistinen. Kuvittele suorituksesi omalle tasollesi, ja myös siihen sopivaan ympäristöön. Jos pelaat esimerkiksi puulaakijalkapalloa, kuvittele itsesi mahdollisimman aidosti siihen ympäristöön, ei Mestareiden Liigan finaaliin harhauttamaan koko kentällisen pelaajia. Tarkoituksena on saada aivot uskomaan, että kyseinen tilanne oikeasti tapahtuu.


Tee harjoitusohjelma. Suhtaudu mielikuvaharjoitteluun, kuten muuhunkin harjoitteluun. Aloita helpoista tilanteista ja etene hiljalleen vaikeampaan. Aseta tavoitteita ja muista säännöllisyys, 3-4 kertaa viikossa 10 minuuttia kerrallaan tuo jatkuvuutta harjoitteluun. Pidä tarvittaessa harjoituspäiväkirjaa, jolloin voit tarvittaessa palata vaikeisiin kohtiin ja samalla seurata kehittymistäsi.


Tsemppiä syksyyn ja muista jumpata lihastesi lisäksi aivojasi, ne hyötyvät samalla lailla säännöllisestä harjoittelusta ja voivat tarjota apua myös fyysiseen suorituskykyysi. Niin, ja jos päätit tarttua alussa mainittuun tikanheittohaasteeseen, käy ihmeessä kommentoimassa miten kävi!


Lähteet


Jim Taylor, Ph.D. Sport imagery: Athletes' most powerful mental tool.


Mark Bailey. Sport visualisation: How to imagine your way to success.


Matt Neason. The power of visualization.


Tiededokumentti. Aivot uuteen kuosiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti